כצרכנים של תקשורת חשוב שנבין לא רק את התוכן שמוצג לנו, אלא גם את המסר שמנסים להדגיש בפנינו. דוגמה יפה יש בכתבה של נתנאל גאמס ב the marker מיום 6.4.2022. הנושא הוא השתלבות גברים חרדים בשוק התעסוקה. אחד הגרפים בכתבה מציג את שיעור הזכאות לבגרות של גברים חרדים ולא-חרדים, ממש כך:
שני מסרים עיקריים עולים מהגרף:
- יש הבדל גדול בין שתי הקבוצות, שמתבטא ברווח הויזואלי האנכי בין הקו האדום והקו הכחול.
- עם הזמן (תנועה בכיוון ימין), הקו האדום עולה, והקו הכחול כמעט אופקי, כך שהמרחק ביניהם גדל.
שני המסרים גם מהודהדים בכותרת של הגרף, ״הפער גדל״, וגם תומכים בטקסט של הכתבה.
מה יוכל להדגיש עוד יותר את הפער? הגדלת המרווח האנכי בין הקוים. הנה אותם נתונים, כשציירתי אותם אני, אבל ביחס שונה בין ציר X ו-Y. העין נתפסת לרווח, שנראה פתאום משמעותי יותר, למרות שהמספרים הם בדיוק אותם מספרים. העורך יכל לבחור פרופורציות דומות לשלי כדי להדגיש את הנקודה. אבל אולי בהכנת הכתבה לדפוס נכנסו שיקולים אחרים (בפרינט, הגרף תופס בדיוק רוחב של שתי עמודות, אז די נוח למקם אותו בעמוד כשהוא ברוחב הזה).
אבל אם מסתכלים טוב, יש כאן עוד סיפור, שמסופר בפי אותם נתונים בדיוק. וזו העליונת בקו הכחול (שיעור זכאים חרדים) בשנים המאוחרות. אמנם המספר די נמוך (2.8%), אבל אם נשווה אותו למספר בשנים המוקדמות (0.6%), אז יש פה גידול משמעותי.
איך נספר את הסיפור של הגידול הזה? דרך אחת היא להציג את המספרים ביחס לנתון בסיס. נשתמש בבסיס שהוא הנתון של השנה המוקדמת ביותר, 1978. עכשיו נחלק (או ״ננרמל״) את המספרים של הגברים החרדים לפי הבסיס של החרדים, ובדומה נעשה ללא-חרדים. תוצאה של 100% אומרת שאין שינוי ביחס לבסיס. 150% אומר עליה של 50%, וכך הלאה. ואיך יראה הגרף שלנו עכשיו? בדיוק כך:
המספרים של הגברים הלא-חרדים נעים בין 105% ל-115% (כלומר גידול של בין 5 ל-15 אחוז), שזו צמיחה יפה. אבל היא מתגמדת לעומת 460% אחוז עליה אצל החרדים. העין נתפסת לזינוק של הקו הכחול, והוא זה שמכתיב את המסר. אותם נתונים בדיוק, אבל סיפור שונה. לא סיפור שסותר את הקו של המאמר, פשוט אמת נוספת שעולה מאותם נתונים.
מה יעשה עורך שירצה לכתוב סיפור שזה הקו המרכזי שלו, ושירצה גרף שמדגיש את הנקודה? דבר אחד שדי קל לעשות זה לצייר את הקוים בתלת-מימד עם הצללה, ובנוסף לסובב אותם לזוית שמדגישה את העליה בסוף. משהו כזה:
רק כדי להבהיר: אין לי טענות לגבי התוכן של הכתבה, או לגבי הבחירה של הסיפור שהיא מספרת. הכל לגיטימי, וכל אוסף נתונים מסוגל לספר מגוון של סיפורים, שמשלימים זה את זה. העולם הוא מסובך וגרפים לא יכולים לפשט אותו. מה שחשוב הוא לפקוח עיניים ולהבין מה בדיוק הנקודה שמנסים להסביר לנו ברגע נתון.
מקווה שזה מאלף, מוזמנים להגיב למטה. הכוונה שלי לנתח עוד גרפים שעולים בתקשורת, אז תשלחו אלי דברים שמדגדגים לכם את הסקרנות.
כתיבת תגובה