משרד התחבורה מפרסם כמה מכוניות מכל דגם קיימות על הכבישים בישראל. לכל דגם ידועה קיבולת הסוללה וגם הספק הטעינה המקסימלי. מה שמאפשר לחשב סטטיסטיקות ולהגיע לתובנות.
הסתכלתי על דגמים שמהם יש לפחות 1000 יחידות על הכביש בישראל, ובשתי נקודות זמן: אפריל 2023 למול דצמבר 2024.
נקודה מעניינת עלתה בהקשר של הספק טעינה מקסימלי. אמנם נכנסו השנה לשוק דגמים עם יכולות לטעינה מאוד מהירה, כמו איוניק 6 (234 קילוואט) ואקספנג (300 קילוווט!). אבל הם לא מוכרים במספרים גדולים. הדגם הנמכר ביותר ב-2024 הוא עדיין BYD ATTO3 עם הספק מקסימום של 86 קילוואט, והבאים ברשימה הם צ׳רי וגאומטרי, גם כן בטווחים של 70-90 קילוואט.
אז מה השורה התחתונה? אם נחשב את הערך החציוני, כלומר מספר שחצי מהמכוניות שנכנסות לטעינה מושכות יותר ממנו, וחצי מושכות פחות ממנו נקבל:
- בשנת 2023: 125 קילוואט
- בשנת 2024: 92 קילוואט
פרשנות: עם גדילה משמעותית במספרי החשמליות, השוק עובר מנהגים שהם early adopters וקונים מכוניות יוקרה, אל הנהגים הממוצעים יותר שקונים מכונית ״רגילה״.
ובמילים: מכונית אקראית על כבישי ישראל היום, מושכת הספק טעינה (מקסימלי) נמוך משמעותית מאשר היה לפני כשנה וחצי.
ומה לגבי קיבולת הסוללה? כלומר הגודל של ״מיכל הדלק״? גם כאן, יש חריגים בתחום העליון, כמו שוב האקספנג, שמגיע עד 92 קוט״ש. מדובר במספר מאוד מאוד גבוה בגזרת החשמליות (אם כי מבחינה אנרגטית זה שווה ערך לכ-10 ליטר בנזין, שזה מיכל דלק של קטנוע). אבל זה חריג, ורוב המכוניות – כולל טסלה – מסתפקות בכ-60 קוט״ש. הערך החציוני הוא 59 קוט״ש, והוא לא השתנה בין 2023 ל 2024.
רק להדגשה – זה יחסי ולא אבסולוטי. במספרים, יש יותר מכוניות חשמליות מכל הסוגים. בשנת 2024, אחד מכל ארבעה רכבים שנמכרו בישראל היה חשמלי. אז לא לפרש את מה שכתוב כאן כאילו יש פחות מכוניות יוקרה חשמליות מאשר בעבר. יש יותר. אבל החלק היחסי שלהן (מה סביר שתראו אם תפגשו מכוניות אקראית בכביש) יורד.
כתיבת תגובה